Pretekli dogodki

Objavil v kategoriji Pretekli dogodki

Kakor že nekaj let do sedaj, smo tudi letos najeli telovadnico v POŠ Trje za potrebe rekreacije v času, ko se ni mogoče rekreirati v športnem parku in sicer:               vsak četrtek od 17.ure do 19.ure za člane športne sekcije našega DU in                     vsako sredo od 17.ure do 18.ure za ženske (tudi za nečlanice društva upokojencev).

V mesecu oktobru in novembru smo opravili še zadnja letošnja dela v športnem centru. Pred dokončanjem ceste smo prekopali cestišče zaradi ureditve greznice in odvoda meteornih voda, postavili betonske plošče za klopi, ki jih bodo postavili zaselki v naši KS, postavili dodatno luč za osvetlitev športnega parka in balinišča, pokrili deponijo kremenčevega peska in postavili manjkajoče stojalo za pikado.

Z veseljem lahko objavimo, da je zaživelo tudi že nekaj časa načrtovano MEDGENERACIJSKO SODELOVANJE med POŠ Trje in našim DU. Poleg poučevanja vezenja, ki ga že nekaj preteklih let poučujejo članice naše sekcije Klepetalnica ročnih del, je sedaj zaživel še šahovski krožek, poučevanje rezbarjenja, izdelovanje uporabnih etnoloških izdelkov in sodelovanje športne sekcije pri športnih disciplinah, ki so primerne za osnovnošolske otroke.

V okviru rednih mesečnih pohodov smo se v mesecu septembru, točneje 2.septembra 2015 podali na tako imenovano “Jakobovo pot” do Bazilike Marijinega obiskovanja v Petrovče, v mesecu oktobru, 7.oktobra 2015 pa smo se podali v Dolino mlinov in na Lamperčkovo domačijo na Dobrni.

10.oktobra 2015 smo izvedli tradicionalni piknik ob zaključku sezone športnih tekmovanj, s katerim se želimo vsaj nekoliko oddolžiti vsem športnikom, pevcem, članom vseh ostalih sekcij in članom upravnega odbora za nesebično delo in žrtvovan čas v preteklem letu. Piknika se je udeležilo 40 članov, ki so se kljub slabemu vremenu zabavali v odličnem vzdušju.

V mesecu avgustu in septembru je bilo poleg rednega vzdrževanja športnega parka potrebno še pred otvoritvijo balinišča urediti dostop od novo narejenih stopnic ob šoli, ometati ograjo balinišča, fugirati pohodno površino okoli balinišča in izdelati ter namestiti nosilce za krogle za balinanje.

Zaradi spodaj navedenih razlogov je verjetno odpadel tudi izlet na Dolenjsko, ki smo ga želeli izvesti 23.septembra 2015. Kljub bogatemu programu, ki je med drugimi vseboval tudi obisk Slakove zidanice in kljub ugodni ceni izleta ni bilo dovolj prijavljenih, zato je izlez na žalost odpadel.

19.septembra je naša pohodniška sekcija organizirala pohod na Snežnik. Kljub lepemu vremenu in zanimivemu pohodu, seje pohoda udeležilo samo 22 pohodnikov, kar je verjetno potrebno pripisati zgodnjim trgatvam in obilici drugih dogodkov v istem terminu.

V okviru praznovanja Praznika KS Galicija, ki se je odvijalo v našem športnem parku, je naš pevski zbor odpel državni himno in v nadaljevanju izvedel krajši kulturni program, nakar smo svečano otvorili našo najnovejšo pridobitev, dvostezno balinišče. Od KS, Doma Nine Pokorn in od Občine Žalec smo prejeli kot donacijo komplete krogel za balinanje. Od TD smo prejeli priznanje za najbolje urejen športni park v kraju, od Občine Žalec pa za dobro opravljeno delo v preteklih letih.

29.avgusta smo v našem športnem parku organizirali vsakoletno srečanje in piknik vseh članov našega DU. Pogostitev smo organizirali v lastni režiji, članice Aktiva kmečkih žena iz Galicije pa so napekle obilo odličnega peciva. Povabljeni so bili župan Občine Žalec, predsednik in podpredsednik sveta KS Galicija, gališki župnik in donatorji, ki so nam v letošnjem letu pomagali pri urejanju športnega parka. Posebej je bilo povabljenih tudi vseh pet parov zlatoporočencev, ki so letos praznovali ta jubilej. V lepem vremenu smo se ob dobri glasbi zabavali v pozne večerne ure.

Mesec avgust smo pričeli z uspešno izvedenim Medobčinskim športnim srečanjem upokojencev, ki smo ga izvedli 7.avgusta 2015 v našem športnem parku. Sodelovalo je 14 ekip iz občin Žalec, Velenje, Celje, Dobrna in Polzela. Zahvaljujoč predsedniku g.Martinu Sedovniku je bilo letošnje tekmovanje medijsko zelo podprto.

Poleg izvedbe spodaj navedenih dogodkov, smo bili zelo aktivni na delovnem področju pri urejanju našega športno rekreacijskega parka.Tako smo dokončali gradnjo dvosteznega balinišča, postavili vrtni kamin, navozili in splanirali manjkajočo zemljo ter nanjo posejali travo. Pozidali smo škarpo, napeljali vodovod in kanalizacijo pri objektu za shranjevanje orodja. V park so naši člani iz nekaterih zaselkov že postavili dve masivni mizi in klopi, ki omogočajo obiskovalcem postojanke, da se odpočijejo in okrepčajo iz lastnih nahrbtnikov. Opravili smo še nekaj manjših del, ki dajejo celotnemu parku lep, urejen izgled. Vse to skupaj pa je dokaz, da se da z dobrim sodelovanjem vseh članov in krajanov urediti prostor, na katerega smo lahko vsi ponosni.

Tudi meseca julija nismo mirovali. 4.julija se nas je 49 pohodnikov odpravilo na Veliko Planino. Sprehajali smo se po planjavah Velike Planine in nabirali zdravilna zelišča, katera bomo doma s pridom uporabili za krepitev zdravja. Na poti po planjavah smo si v planšarskih kočah privoščili svežih žgancev in kislega mleka. Vračali smo se pozno popoldne, s polnimi trebuhi in zadovoljni, da nam je tokrat vreme zares dobro služilo.

Na drugi letošnji izlet smo se odpravili v torek 23.junija, ko smo se na povabilo upokojencev iz pobratene Galicije iz Avstrije podali na ogled Avstrijske Koroške. Tudi tokrat nismo imeli sreče z vremenom. Najprej smo obiskali Globasnico in si ogledali grad Elberstein, katerega je lastnik zgradil in opremil sam. Pot smo nadaljevali v Dobrlo vas, kjer smo si ogledali samostan. Zgodovino samostana in celotne Koroške nam je lepo predstavil tamkajšnji župnik. Nato smo se odpravili v Galicijo (Galizien), kjer smo si ogledali kraj s cerkvijo. katere župnik nam je predstavil sam kraj in njegovo zgodovino. V želodčkih smo občutili lakoto, zato smo se podali v gostilno, kjer nas je čakalo dobro kosilo. po kosilu smo se sprehodili po vasi in nato nazaj v gostilno, kjer so nam gostitelji pripravili sladico in pijačo. Dobrodošlico so nam prišli izrazit podžupan občine Galicija, predsednik tamkajšnjega DU in številni upokojenci. Sledila je pesem in slovo. Posebna zahvala gre ga. Justi Hribernik, ki nam je pripravila celoten program in nas vodila po Avstrijski Koroški. Izleta se je udeležilo 57 naših članov, ki so bili z izletom na splošno zadovoljni.

10.junija pa so nas v naravo zvabila zdravilna zelišča in poljske cvetlice, zato smo se kljub slabemu vremenu odpravili na Šmohor, kjer smo uživali v nabiranju zdravilnih zelišč in plodov. Žal pa je bila zaradi dežja udeležba slaba, saj je pri nabiranju zdravilnih zelišč sodelovalo samo 6 udeležencev.

7.junija smo v okviru “Galiških dni” izvedli športno srečanje med krajani iz posameznih zaselkov, med društvi in ustanovami, ki delujejo v naši KS Galicija. Sodelovalo je preko 150 udeležencev. Najboljši trije posamezniki so prejeli kolajne, ki sta jih izdelala naša člana Alojz Podvršnik in Jože Ramšak. Najboljše tri ekipe so prejele pokale našega DU, prehodni pokal pa je že drugič zapovrstjo osvojila ekipa iz zaselka Osreke, za kar jim iskreno čestitamo.

Članice sekcije “Klepetalnica ročnih del”, ki delujejo v okviru našega DU pa so v telovadnici POŠ Trje 6.in 7.junija pripravile že 12.razstavo ročnih del, ki je bila letos prvič obogatena s kulinarično razstavo kulinarične sekcije “Kmečke žene iz Galicije”, ki od januarja letos deluje v našem DU. Njihove izdelke so lahko vsi obiskovalci poizkusili in se z njimi posladkali. Poleg obilice vezenih izdelkov so bili letos “rdeča nit” mašni prti, ki so jih članice ob koncu razstave podarile domači župniji v Galiciji in Baziliki v Petrovčah. Kot posebna gostja je letos razstavljala mojstrica šivanja ga.Marjetka Škorjanc iz Prebolda, ki je soavtorica prvo nagrajenega izdelka na letošnji Mednarodni razstavi šivanja in vezenja v Velenju, ki sta ga skupaj izdelali s z vodjo naše sekcije Klepetalnica ročnih del, ga.Ivanko Falant. Dokaz, da odlično sodelujemo  z učenci in učitelji tukajšnje OŠ in z oskrbovanci Doma Nine Pokorn je. da so tudi oni na naši razstavi postavili na ogled svoje izdelke in jih tako pokazali širši javnosti in s tem obogatili razstavo. Razstava je bila tudi letos zelo dobro obiskana, saj so si jo med drugimi ogledale članice sorodnih društev in krožkov skoraj iz celotne Slovenije, kar dokazuje, da tovrstna dejavnost ne bo kar tako izumrla. Hvala vsem razstavljalcem in obiskovalcem.

V teh mescih ni miroval tudi naš pevski zbor. 17.05.2015 je nastopil na proslavi ZB v Zavrhu, v torek 2.junija pa se je udeležil revije upokojenskih pevskih zborov, ki sta jo pripravila Javni sklad Republike Slovenije za kulturo in PZDU Celje. Na reviji je nastopilo 11 zborov iz celjske pokrajine in pevski zbor DU Velika Pirešica-Galicija je kot zbor s najkrajšim delovanjem (komaj eno in pol leto- drgi zbori delujejo že 20 in več let) osvojil zavidljivo četrto mesto. Za ta dosežek jim izrekamo iskrene čestitke.

Predzadnji dan meseca maja pa smo se podali na Lisco in si po poti ogledovali naselja ob Savi. Pohoda se je udeležilo 33 pohodnikov, in uživali smo v dobrem razpoloženju, lepem vremenu in še lepši naravi.

23.maja 2015 smo na enodnevnem izletu po gorenjski obiskali Brezje, kjer smo se udeležili Svete maše. Po maši smo se napotili proti Ljubljani in se spotoma ustavili v Šenčurju, kjer smo si ogledali razstavo starih umetnin in punčk iz blaga v “Hiši čez cesto”. Tu smo se okrepčali z lastnimi sendviči, gostoljubna učiteljica-lastnica te razstave pa nas je pogostila s toplim, doma pripravljenim čajem. Pot smo nadaljevali do Prul, kjer smo se na Ljubljanici vkrcali  na ladjico “Bobermarina”. Ladjica je bila pokrita tako, da nismo čutili neprijaznega hladnega in mokrega vremena, ki nas je spremljalo tekom celega izleta. Zanimiva vožnja po Ljubljanici je trajala tri ure. Ob opazovanju narave, na žalost skozi plastična okna barke, smo si privoščili obilno kosilo z obaro, dobrotami z žara, solato, sladico in nekaj kozarcev vina. Veseli smo, da se je izleta udeležilo 50 izletnikov in da slabo vreme ni pokvarilo dobrega razpoloženja.

V četrtek 21.05.2015 smo se v sodelovanju s TD Galicija, v okviru rednih mesečnih pohodov po obronkih naše KS, kljub slabemu vremenu podali na romarsko pot iz Galicije-Trje do Bazilike Petrovče. Zaradi močnega dežja se je romanja udeležilo le 8 udeležencev.

V soboto 09.05.2015 je se je v dvorani Glasbene šole Risto Savin v Žalcu odvijalo Območno srečanje pevskih zborov. Srečanja se je udeležil tudi naš oktet, ki je bil nagrajen z močnim aplavzom.

25.04.2015 smo se ponovno podali na tradicionalni pohod na Hrastijek. Pohoda se je udeležilo 42 pohodnikov in kot je razvidno z fotografij, nismo bili preveč utrujeni pa tudi lačni in žejni nismo bili. Po kratkem zabavnem druženju smo se vrnili v dolino in si obljubili, da se naslednje leto zopet vidimo.

15. redni občni zbor DU Velika Pirešica-Galicija smo izvedli 07.03.2015, kot smo planirali v letnem planu 2015. Udeležilo se ga je 170 članov društva in vsi povabljeni gosti, vključno z županom g. Kos Jankom  in predsednikom PZDU Celje g. Hedžet Emilom. Po uvodni besedi predsednika društva g. Sedovnik Martina je zbor obravnaval letna poročila za leto 2014 (letno poročilo o delu društva, poročilo športne sekcije, poročilo pohodniške sekcije, finančno poročilo in poročilo nadzornega odbora) in plane dela za leto 2015 (plan dela društva, plan športne sekcije, plan pohodniške sekcije in finančni plan za 2015). Vsa poročila in plani so bili soglasno potrjeni in so priloga k zapisniku občnega zbora. Po besedi gostov, je zbor potrdil seznam delegatov za Skupščino ZDU Žalec 2015, ki se je bodo poleg predsednika g.Sedovnik Martina udeležili še ga.Grobelnik-Vozelj Anica, g.Ogorevc Bojan,  g.Slatinšek Mirko in g.Ašemberger Milan. Župan g.Kos Janko, predsednik PZDU Celje g.Hedžet Emil in predsednik DU g.Sedovnik Martin so na predlog KKP in UO podelili “Zahvalo DU”  g.Lešnik Francu in g.Ograjenšek Antonu ter “Plaketo PZDU Celje” ga.Doler Faniki. Obrazložitve je pripravil in prebral predsednik KKP g.Krulec Jože, ki je zbor seznanil tudi s tem, da je naša članica ga.Vengust Marta prejela letošnjo “Priznanje KS”, sekcija “Klepetalnica ročnih del-KLEPETULJE” pa je nominirana za “Priznanje ZDU Žalec”. Obrazložitvi je prav tako pripravil in prebral g.Krulec Jože. G.Hedžet Emil pa je v imenu PZDU Celje, ga.Falant Ivanki predal posebno nagrado, za prejeto prvo mesto na letošnjem “Mednarodnem festivalu vezenja in šivanja” v Velenju.  Že drugo leto zapored Športna sekcija DU proglaša “NAJ ŠPORTNICO LETA” in “NAJ ŠPORTNIKA LETA”. Omenjeni tituli sta si za leto 2014 prislužila ga.Podvršnik Marjana in g.Slatinšek Mirko. Predsednik DU g.Sedovnik je v zaključni besedi čestital vsem prisotnim ženam ob njihovem prazniku in jih obvestil, da bomo v sodelovanju s KS, vsaki podelili rožico, nato pa pozval vse, da ostanejo na pogostitvi in družabnem srečanju ob živi glasbi. Za zaključek pa se lahko pohvalimo, da je letos pri pogostitvi s pecivom, prvič sodelovala naša nova  sekcija “KMEČKE ŽENE IZ GALICIJE”.

Kot drugi večji dogodek iz plana 2015, smo 31.03.2015 v sodelovanju s Turističnim društvom, organizirali POHOD PO DOBRNI. Pohoda se je udeležilo 22 pohodnikov. Po prisrčnem sprejemu predsednika DU Dobrna so nam pokazali svoje društvene prostore in nas pogostili s pecivom, kavo, čajem in tudi s ” takratkim”. Odpravili smo se do ribnika, kjer so nam pokazali “piknik plac” v lasti PGD Dobrna, ki ga je mogoče tudi najeti. Nato nas je pot vodila do cerkve “Marija na jezeru”, kjer nam je g.župnik povedal vse o zgodovini same cerkve, kakor tudi kraja Dobrna in nas pogostil s kozarcem svojega vina.  Pot nas je vodila v zdraviliški park in staro zdravilišče, kjer nam predsednica turističnega društva obširno predstavila kraj Dobrna, park in zdraviliško dejavnost, katere del smo si lahko tudi ogledali. Na obrobju parka ima DU svoje dvostezno balinišče, kjer smo se lahko preizkusili v balinanju, ki bo po izgradnji našega balinišča postalo ena od naših stalnih športnih disciplin. Najbolje se je odrezala Anica Slatinšek, ki je bila nagrajena z veliko Bajadero, s katero smo se posladkali vsi prisotni.  Za konec smo si ogledali še muzej starin, kjer je postavljeno na ogled preko 1500 razstavljenih predmetov, povabili gostitelje, da nam vrnejo obisk in se zadovoljni odpravili proti domu.

V četrtek 26.03.2015 od 9.ure dalje, pa se je v Domu krajanov Galicija prvič v organizaciji našega DU, odvijal ŠAHOVSKI TURNIR za “POKAL ZDU ŽALEC”. Sodelovale so tri ženske in sedem moških ekip. V ženski konkurenci je zasedlo prvo mesto DU Šempeter, drugo mesto DU Ponikva in tretje mesto DU Liboje. V moški konkurenci pa je prvo mesto pripadlo DU Žalec, drugo mesto DU Ponikva, tretji pa so bili šahisti iz DU Šempeter. Kljub nekaterim zapletom in 15 minutni zamudi, je bila organizacija turnirja, po mnenju udeležencev uspešna.