Pogled v preteklost

Objavil v kategoriji O društvu

Prav je, da na naši spletni strani obudimo začetke našega društva, ki v letošnjem 2014. letu, praznuje 15. obletnico obstoja.

Že tam leta 1992 so takratni upokojenci z našega območja začutili potrebo po druženju, a prave volje za ustanovitev društva ni bilo. Potrebno pa je dati vse priznanje nekaterim pobudnikom, ki pa so vendarle uspeli ustanoviti pododbor DU Žalec in so tako v okviru tega delovali vse do leta 1999 in na ta način nekako aktivirali upokojence v naši KS. Vseskozi pa je bila prisotna želja po osamosvojitvi.

Vodilni iz tega našega pododbora so se po občnem zboru 22. 12. 1999 sporazumno razšli z DU Žalec in tega dne je torej rojstni dan našega društva. Ker je v naši KS dolgo trajala neka navidezna delitev na Veliko Pirešico in Galicijo, so na ustanovnem občnem zboru pač potrdili ime društva z obema imenoma, torej DRUŠTVO UPOKOJENCEV VELIKA PIREŠICA-GALICIJA. Ta meja se tudi zaradi skupne KS in skupne šole vedno bolj briše, zato se mnogokrat uporablja kar ime DU Galicija. Prvi predsednik je bil do leta 2004 Rudi Štajner, ki je bil tudi eden od soustanoviteljev društva. Kot druga društva je tudi naše DU ustanovilo svojo športno sekcijo, organiziralo izlete svojih članov in se trudilo za kar se da dobro obveščenost celotnega članstva.

Glavna naloga novega upravnega odbora, pod vodstvom Krulec Jožeta, ki je bil izvoljen leta 2004, je bila izgradnja lastne brunarice in ureditev igrišč za treninge športne sekcije. Z veličastno otvoritvijo rekreacijskega centra in brunarice poimenovane TRNJULČICA, dne 17. 9. 2011, je bil naš cilj v glavnem dosežen. Ponosni smo predvsem zato, ker je bilo skoraj vse narejeno s prostovoljnimi  delovnimi akcijami. Leta 2004 je bila v našem DU ustanovljena tudi nova sekcija in sicer KLEPETALNICA ROČNIH DEL. Z vsemi temi dosežki se je naše društvo uvrstilo med uspešnejša društva v Občinski zvezi DU Žalec.

Leta 2012 je po dveh mandatih, ki jih je vodil Jože Krulec, predsedniško mesto prevzel tretji predsednik Martin Sedovnik, ki s svojimi organizacijskimi sposobnostmi in svojo vnemo, ki jo prenaša na celotni UO, nadaljuje dela v RC TRJE tako, da se nam je z dobrim delom uspelo postaviti ob bok vsem društvom v kraju, v občini, kakor tudi preko občinskih meja. Največji in najodmevnejši uspeh društva v letu 2014 pa je ustanovitev še ene sekcije društva in sicer ustanovitev MOŠKEGA OKTETA.

To je le nekaj utrinkov iz osebne izkaznice, oziroma ne predolge, vendar bogate zgodovine DU Velika Pirešica-Galicija. Več podrobnosti boste našli na ostalih straneh naše spletne predstavitve.

Po dogovoru na seji UO, zapisal Jože Krulec.