Klepetalnica ročnih del “Klepetulje”

Objavil v kategoriji Dejavnosti

Leta 2004 se je zbralo 7 naših krajank. Dogovorile so se, da svoj prosti čas dopolnijo s koristnim delom. Ob tedenskem druženju so s seboj prinesle šivanke in barvne sukance. Ob raznih pogovorih in v prostem času so iz torbic potegnile prtičke in šivalni pribor ter začele šivati. Tako jim je čas hitro minil. Vključile so se v Društvo upokojencev Velika Pirešica-Galicija in ustanovile krožek Klepetalnica ročnih del, katerega so kasneje poimenovale z domačim nazivom Klepetulje.

V krožek so povabile tudi nove člane, tako da danes krožek šteje že približno 25 članic. Za vodjo krožka so imenovale Ivanko Falant, ki ga je vodila vrsto let. Med ustanoviteljicami krožka pa so danes še 4 članice: Ivanka Falant, Jožica Potočnik, Marta Vengust in Dragica Tratnik.

Vsako leto, v prvem vikendu meseca junija, organizirajo samostojno razstavo, katero obiščejo tudi delegacije iz sorodnih krožkov s cele Slovenije. Velik dosežek na področju šivanja in umetnosti so dosegle v letu 2013, ob 10. obletnici krožka, ko so izdelale cerkveno nebo, ki se uporablja pri cerkvenih procesijah. Pokazale so ga na 10. razstavi, nato pa ga podarile župnijski cerkvi v Galiciji.

Vsako drugo leto se predstavijo na Mednarodnem festivalu vezenja v Velenju. Na letošnjem 3. mednarodnem festivalu vezenja, ki je potekal od 17. do 19. oktobra 2014, so se predstavile z novimi motivi in izdelki. Takratna vodja krožka Ivanka Falant pa je na tem festivala dosegla 1. mesto za najboljše vezeno oblačilo.

Članice se povezujejo tudi z drugimi sorodnimi društvi s cele Slovenije, s katerimi si izmenjujejo mnenja in delajo skupne načrte za prihodnost. Za tesnejše sodelovanje so se povezale s krožkom ročnega šivanja in vezenja iz Majšperka.

Skrbijo, da ta tradicija ne bi bila pozabljena v naših krajih, zato svoje ročne spretnosti poučujejo otrokom lokalne osnovne šole. Prisotne so tudi v domu ostarelih Nine Pokorn na Grmovju, kjer skupaj z oskrbovanci krojijo nove izdelke in jim tako krajšajo dolge dneve.

V cilju, da ta dejavnost ne bi bila pozabljena in da svoje aktivnosti še povečajo, želijo, da se njihove vrste dopolnijo, zato članice krožka vabijo vse v krajevni skupnosti, da se jim pridružijo v čim večjem številu in s tem pomagajo, da ročna dela ne bodo šla v pozabo. Zbirajo se vsak ponedeljek od 16. do 18. ure v prostorih osnovne šole POŠ Trje.
Vsa morebitna pojasnila lahko dobite na njihovih druženjih ali pri vodji krožka gospe Nadi Fartelj na tel. 031 682-310.

 

Vodja krožka: Nada Fartelj